Andrelon doodle banner

 

Heb je last van vet haar? Balen, want dan zit je haar vaak nét niet zoals je wil. Het liefst was je je haar wat vaker, zodat het weer lekker fris is. Alleen wordt je haar door dat vele wassen ook weer sneller vet. Kortom: je komt in een cirkeltje terecht dat je maar lastig doorbreekt.  

Wat is vet haar?

Je huid produceert talg. Het is een nuttig stofje dat je huid soepel houdt en uitdroging tegengaat. Maar als je hoofdhuid hyperactief is, krijg je last van een vette (hoofd)huid en vet haar.

Oorzaken van vet haar 

Vet haar kan zomaar zorgen voor een echte bad hair day. Hieronder leggen we uit wat de oorzaken van vet haar kunnen zijn. En wat je eraan kunt doen. Spoiler: dat is gelukkig heel wat.

Vet haar heeft verschillende oorzaken. Je kunt een erfelijke aanleg hebben, dan heeft je familie er waarschijnlijk ook last van. Ook kunnen je hormonen (bijvoorbeeld met de pubertijd, zwangerschap of overgang), bepaalde medicijnen, ongezond eten en stress de reden zijn dat je haar vetter is. Hoe dan ook: wij begrijpen jou. Want vet haar is geen pretje. Het goede nieuws? Je kunt er iets aan doen.

Wat te doen tegen vet haar

Gelukkig kun je zelf heel wat doen tegen vet haar. We geven je een aantal tips.

Tip 1: Blijf met je handen uit je haar.

Hoe meer je eraan zit, hoe vetter het wordt. Het vuil en het vet van je handen komt razendsnel op je hoofd terecht, voor je het weet draaien je talgklieren overuren. Doe je haar desnoods in een knot of staart, dan is de verleiding minder groot.

Tip 2: Borstel je haar niet te veel.

Met borstelen verdeel je het vet vanuit de haaraanzet over de lengte.

Tip 3: Minder heet föhnen.

Laat je haar na het wassen vanzelf opdrogen, of föhn op een zo laag mogelijke temperatuur. De warmte prikkelt namelijk je hoofdhuid en dus de talgproductie.

Tip 4: Laat je hoofdhuid wennen aan minder vaak haren wassen.

Dit geeft rust (en levert fijne tijdwinst op).

Tip 5: Kies een andere shampoo.

Hydraterende shampoo ontvet je haar minder sterk dan een shampoo tegen vet haar. Was je haar daarom bijvoorbeeld met Andrélon Klei Fris & Zuiver Shampoo

Tip 6: Zet tijdens het douchen de temperatuur een tandje lager.

Warm water zet je talgklieren aan het werk. Wees gerust: ijsbadtemperaturen zijn - voor je haardos - niet nodig!

Tip 7: Rustig wassen.

Tijdens het wassen kun je het haar het beste voorzichtig kneden in plaats van enthousiast masseren. En spoel je haar extra goed uit, want achtergebleven shampoo droogt je hoofdhuid uit en zet je talgklieren extra aan het werk.

Shampoo voor vet haar

Vet haar bestrijd je met een speciale shampoo en een conditioner. Onze Klei Fris & Zuiver-lijn heeft een shampoo speciaal tegen vet haar. De conditioner verzorgt ook eventuele droge puntjes. De producten met Kaolien-klei hebben een zachte en zuiverende werking. Op zoek naar een opfrisser tussen de wasbeurten door? Daarvoor gebruik je de Fris & Zuiver droogshampoo.

Laat het stralen!

Vet haar kan behoorlijk ongemakkelijk en vervelend zijn. Met deze tips en adviezen straalt jouw haar binnen de kortste keren weer! 

Doe de Andrélon haarquiz

Ontdek in 1 minuten hoe jij je haar het best kunt verzorgen en stylen

Start de quiz