Een haarborstel gebruik je iedere dag. Het is dus logisch dat ze op een gegeven moment niet zo fris meer zijn. Maar hoe moet je zo’n haarborstel schoonmaken? Lees verder voor een aantal handig tips.

Stof, haren en stylingproducten

Omdat je je haarborstel zo vaak gebruikt, wordt het een verzamelplek van allerlei viezigheid. Denk bijvoorbeeld aan de losse haren die je met de borstel uit je haar haalt. Maar een borstel vangt ook veel stof en er blijven restjes van stylingproducten in zitten. Daarom is het goed om je haarborstel eens in de zoveel tijd grondig schoon te maken.

Elke dag een beetje

Het vervelendste bij het schoonmaken van een haarborstel is het verwijderen van de losse haren. Deze gaan op een gegeven moment heel strak om de pinnetjes van je borstel zitten, waardoor het lastig is om ze weer los te krijgen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere keer als je klaar bent met het borstelen van je haar even de losse haren uit de borstel te halen en ze weg te gooien. Dat scheelt later een heleboel werk!

Aan het werk

Om je borstel in optimale conditie te houden is het verstandig om eens in de paar weken je borstel een flinke schoonmaakbeurt te geven. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig: een dun voorwerp zoals een potlood of een schuifspeldje, een schaar, een sopje met soda en/of ammoniak, een tandenborstel en een handdoek.

Als je elke dag je borstel leeg hebt gemaakt, zal je zien dat het niet meer zoveel werk is om het vuil dat in je borstel is achtergebleven te verwijderen. Omdat het vuil waarschijnlijk onder in de borstel zit is dit met je vingers lastig te bereiken. Maar geen nood! Pak een dun voorwerp, zoals een potlood of een schuifspeldje, en haal hiermee het vuil naar boven. Je zal zien dat dit erg gemakkelijk gaat. Mocht het lastig zijn om het vuil helemaal van je borstel af te schuiven, dan kan je het vuil doorknippen met een schaar.

Wanneer je het zichtbare vuil verwijderd hebt, ben je natuurlijk nog niet klaar. Bacteriën zijn natuurlijk niet zichtbaar met het blote oog. Eindig daarom de schoonmaakbeurt van je borstel met een sopje. Laat een wasbak of een emmer vol lopen met warm water en doe er soda en/of ammoniak in. Laat je borstel hier een paar uur in weken. Schrob daarna het laatste vuil weg met een oude tandenborstel en klaar is kees. Laat de borstel drogen op een handdoek en hij is weer zo goed als nieuw.

Wat zijn jouw tips om je haarborstel schoon te maken?

Doe de Andrélon haarquiz

Ontdek in 1 minuten hoe jij je haar het best kunt verzorgen en stylen

Start de quiz