In bijna al onze artikelen adviseren wij om bij het ontwarren van je haar je vingers te gebruiken, maar we begrijpen ook dat het soms even fijn is om een haarborstel te pakken die je haar heerlijk glad maakt. Ook begrijpen we dat een goede borstel ver onderaan je beauty wishlist staat, maar onderschat niet de kracht van een goede borstel die perfect bij jouw haartype past.

Haarborstels komen in alle soorten, maten en kleuren. Daarom is het ook niet gemakkelijk om de juiste borstel voor jouw haartype te kiezen. Hieronder zie je welke haarborstels waarvoor dienen en bij welke haartype ze het beste passen.

Welke haartype heb jij?

Het is altijd fijn om bij het begin te beginnen, dus kijk altijd heel goed eerst naar je eigen haartype. Wat voor je beste vriendin werkt hoeft niet ook de beste keuze voor jou te zijn. Dus welk haartype heb jij?

  • Heb je fijn haar? Kies dan voor een Boar Bristle Brush. Deze borstel heeft natuurlijke zwijnenhaar wat je fijne haar niet beschadigd.
  • Heb je dik haar? Dan kun je het beste voor een synthetisch haarborstel kiezen, de Nylon Bristle Brush.
  • Wanneer je extensions draagt, zorg dat je uitsluitend een Looper Brush borstelt.
  • Heb je krullend- of kroeshaar? Dan adviseren we je om geen borstels in de buurt van je krullen te laten komen. Krullend haar is namelijk erg fragiel en het heeft een net andere verzorging nodig.

De perfecte haarborstel

De Peddle en Pneumatische borstel zijn de bekendste borstels. Dankzij de zogenaamde kussen die de borstelhaartjes draagt, veert de borstel goed mee als het door je haar gaat. Hierdoor wordt je haar niet aangetast.

De Peddle Brush kenmerkt zich door haar grote vierkante oppervlakte wat deze borstel ideaal maakt voor lang haar. Ook is het een hele goede match met de föhn, je haar wordt extreem zacht. De Pneumatische borstel is vaak ovaal en wat kleiner, waardoor het voor iedere haarlengte dezelfde resultaten oplevert.

De antiklit borstel is een verzamelnaam voor alle borstels die op de bekende Tangle Teezer lijken. Deze zijn altijd van kunstof waardoor ze meer geschikt zijn voor dikker haar en hebben flexibele (en hele dunne) pennen die perfect zijn voor het ontklitten van je haar.

Een toupeerborstel is je beste vriend bij het stylen van je haar. We hebben het al vaker in onze tutorials voorbij laten komen, maar door het touperen van je haar creëer je meer volume waardoor je kapsel meer tot zijn recht komt. Een toupeerborstel is smal en rechthoekig en heeft slecht 2 a 3 rijen met haartjes.

Haarborstels die je moet vermijden

Welke haarborstel je uiteindelijk kiest is uiteraard volledig aan jou, maar investeer ook hier in de juiste producten. Haarborstels die je over het algemeen moet vermijden zijn borstels met metalen pennen. Ze zijn het meest onvriendelijk voor je haar omdat ze niet flexibel zijn en erg heet worden als je een föhn gebruikt.

Probeer ook styling borstels zo min mogelijk te gebruiken. Deze gaan vaak gepaard met een föhn en dat betekent dat je verleidt wordt om vaker dan je haar lief is met een hittebron je haar te stylen. 

Doe de Andrélon haarquiz

Ontdek in 1 minuten hoe jij je haar het best kunt verzorgen en stylen

Start de quiz