Vaak last van droog en pluizig haar? Het zou zomaar kunnen dat je te maken hebt met poreus haar. En om af te rekenen poreus haar is het goed om te weten hoe poreus het eigenlijk is. Je leest hier hoe je kunt checken of je poreus haar hebt en hoe je je poreuze haar een handje kunt helpen. 

Wat is poreus haar? 

Porositeit is een term die gebruikt wordt in de wetenschap van haarverzorging om aan te geven hoe goed het haar vocht kan absorberen en vasthouden. Simpeler gezegd: hoe dorstig jouw haar is. Als je poreus haar hebt is de vochtbalans van het haar dus niet helemaal in balans. 

Laag poreus haar vs hoog poreus haar

Er zijn drie categorieën porositeit: laag, normaal en hoog. Haar met een hoge porositeit is heel dorstig en neemt razendsnel vocht op. Maar niet voor lang. Omdat poreus haar vaak beschadigd is, blijven je haarschubben open staan en lukt het je haar niet om lang gehydrateerd te blijven. Resultaat: droge lokken. Laag poreus haar is juist helemaal niet dorstig en kan vocht goed vasthouden. De haarschubben van dit type haar staan juist dicht op elkaar. 

Hoe wordt je haar poreus? 

Het is voor een deel genetisch bepaald hoe poreus je haar is, maar hitte en chemische behandelingen, zoals het kleuren van je haar, maakt het poreuzer. Dat zit zo: je haar bestaat voor het grootste deel  uit eiwit dat keratine wordt genoemd, en wanneer dat beschadigd raakt, sluiten je haarschubben niet meer goed. Zo worden je lokken veel gevoeliger voor schade van buitenaf.

Doe de test! 

Wil je checken hoe poreus jouw haar is? Je kunt dit testen door een paar losse, gewassen haren te pakken en deze in een glas water te leggen. Als je haar naar de bodem zakt, is het hoog poreus (het neemt snel water op en zinkt daardoor). Als je haar blijft drijven, is het laag poreus, en als je haar in het midden van het glas blijft hangen, is het normaal poreus.

Een nog snellere manier om te bepalen hoe poreus jouw haar is: denk na over hoe lang het duurt voordat je haar droog is. Als je haar lang nat blijft, betekent dit meestal dat het haar laag poreus is. Is jouw haar razendsnel droog? Dikke kans dat je hoog poreus haar hebt.

Poreus haar herstellen

En? Heb je poreus haar? Geen nood! Je kunt je poreuze haar een handje helpen door het goed te verzorgen. Dit kun je doen: 

  1. Probeer de hitte van de föhn, stijltang en krultang zo veel mogelijk te vermijden.
  2. Gebruik een sulfaat-vrije shampoo. Dit schuimmiddel in je shampoo kan namelijk de natuurlijke vetten en oliën uit je haar verwijderen, wat er weer voor kan zorgen dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt en dat je haar droger wordt. 
  3. Spoel na het wassen je haar koud af. Op die manier help je de haarschubben een handje om weer te sluiten en vocht beter vast te houden. 
  4. Gebruik een leave-in crème. Een echte must als het gaat om poreus haar verzorgen! Dit product zorgt ervoor dat je haar na het wassen een beschermend laagje krijgt dat helpt om vocht vast te houden. Ga voor producten die je haar herstellen, maar niet verzwaren, zoals de oil & care crème van Andrélon. Deze haarcrème breng je aan in de punten van je haar en is vol met proteïne waardoor je beschadigde lokken worden gevoed en herstelt. De crème trekt snel in, hoeft niet te worden uitgespoeld en beschermt jouw lokken de hele dag.  

Doe de Andrélon haarquiz

Ontdek in 1 minuten hoe jij je haar het best kunt verzorgen en stylen

Start de quiz