Hey krullenbol! Struggle je ook met het goed in model brengen van jouw krullen? Of heb je last van dof, droog en pluizig haar? Dan is de Curly Girl methode, of kortweg CG-methode, zeker iets voor jou. Hiermee verzorg en style je jouw krullen op een hele andere manier. Je haalt hiermee het mooiste uit jouw haar, ongeacht je slag- of krultype.

Wat is de CG-methode?

De Curly Girl methode is dé manier om je krullen te leren kennen. De methode werd ontwikkeld door Lorraine Massey en uitgelegd in ‘Curly girl, the handbook’. Met deze methode verzorg je je haar op een manier die past bij jouw lokken, zodat ze maximaal stralen. Het brengt jouw krullen naar een hoger niveau! Door je haar op een andere manier te wassen, verzorgen en stylen, creëer je glans en perfecte krullen. Te mooi om waar te zijn? Zeker niet! Is het anders? Jazeker! Dus neem de tijd en bekijk welke routine het best bij jou en je curls past. 

Op wat voor producten moet je letten bij de Curly Girl methode? 

Krulhaar is dorstig, daarom is hydraterende verzorging verstandig. Ook is het slim om shampoos en conditioners met gladmakers als siliconen en strippende sulfaatreinigers te vermijden. Sulfaten drogen je haar uit. Siliconen leggen een laagje om het haar heen zodat het glad aanvoelt, hierdoor profiteert je haar niet van de voedingsstoffen uit je verzorgingsproducten. The good guys zijn producten met proteïne en natuurlijke krachtpatsers als kokosolie. De werkzame stoffen laten je haar glanzen en maken je haar sterker. Gebruik een milde shampoo, en wees voorzichtig met hitte (bye bye föhn op de hoogste stand) en borstel je haar niet. Of probeer eens je haar alleen te wassen met een conditioner, het zogeheten ‘co-washing’.

Curly Girl methode stappenplan

Ga je zelf aan de slag met de CG-methode? Met dit stappenplan heb je een bruikbare basis. Geef de Curly Girl methode ook de tijd. Je start met een compleet andere haarroutine, het effect laat misschien even op zich wachten. Kijk vooral wat voor jou werkt en wat jou de meest onweerstaanbare krullenbos oplevert. 

Stap 1 – Final Wash

Was je haar nog een laatste keer met een shampoo die niet CG-proof is, zoals Andrélon Iedere Dag Shampoo. Hiermee spoel je de laatste restjes van je oude haarproducten uit je haar. Probeer je haar zo koud mogelijk te wassen, dat is beter voor je krullen.

Stap 2 – Deep treatment, please!

Een deep treatment haarmasker zonder siliconen en sulfaten, breng je aan op je vochtige haar. Probeer bijvoorbeeld eens ons Kokos Boost Masker. Verdeel en kneed het goed door het hele 

Stap 3 – Lichte conditioner of krullencrème aanbrengen

Kneed en knijp je haar droog met een oud katoenen t-shirt of microvezelhanddoek, dit beschadigt je haar zo min mogelijk. Je gaat verder met het voeden van je haar. Kies hiervoor bijvoorbeeld de Andrélon Pink Styling Happy Curls Crème of gebruik een lichte conditioner zoals onze Kokos Care Conditioner. Dit is een extra boost voor je krullen!

Stap 4 – Bye bye borstel

Normaal gesproken pak je nu de borstel om je haar te ontwarren. Maar let op: dat doe je juist niet met de CG-methode. Als je merkt dat je haar vol klitten zit, kan je voorzichtig met een kam te werk gaan terwijl er conditioner in je haar zit.

Stap 5 – Stylen

Voor de styling gebruik je een mousse of gel. Die mag je over de hele lengte – vanaf de haaraanzet – door je haar kneden. Hiermee ‘bundel’ je je krullen, geef je ze stevigheid en verminder je pluis. Geen nood, de stijfheid van de gel kneed je er straks gemakkelijk uit. Let op met haarproducten die alcohol bevatten, want die drogen je haar uit.

Stap 6 - Drogen

Jij kiest: laat je je haar aan de lucht drogen of neem je de föhn? Als je voor het laatste kiest, begin dan op een lage stand en beweeg de föhn rustig boven je haar zonder het aan te raken. Zo gauw als je haar wat droger is, ga je knijpen en kneden of laat je de diffuser zijn werk doen. Buig je hoofd eventueel naar voren of opzij: zo kun je overal goed bij.

Stap 7 – Kneden maar!

Zo, je haar is droog. Dit geeft misschien flashback naar de crunchy kapsels uit de jaren 90. Maar geen zorgen, je kneedt de stijfheid er gemakkelijk uit. Gebruik eventueel een beetje Oil & Care Serum, dat maakt je haar soepel.

Stap 8 – Na een paar dagen

Voelt je haar viezig aan? Dan heb je misschien last van build-up door het achterblijven van resten stylingproduct op je hoofdhuid. Dan is het tijd om je haren te wassen met een milde shampoo zoals onze Krul Care Shampoo. Op de andere dagen maak je je haar nat met een sprayfles en breng je wat leave-in conditioner aan. Of je wast je haar onder de douche met alleen een conditioner, bijvoorbeeld de Amandel Shine Conditioner.

Extra - slaaptips

Als je zoveel moeite doet om je haar zo goed mogelijk te laten krullen, is het zonde als je de volgende dag wakker wordt met pluishaar. Om je krullen ook de volgende dag te laten stralen, kun je voor het slapen gaan een zo hoog mogelijke paardenstaart maken en deze bij elkaar houden met een satijnen scrunchie. Je slaapt dan niet op je krullen. Ook een satijnen kussensloop vermindert de pluis. 

Oefening baart kunst!

Sta je te popelen om jouw krullen voortaan te verwennen via de CG-methode? Dat snappen we! Als je zelf aan de slag gaat met deze methode voor krullend haar: neem de tijd. Het stappenplan lijkt een klus, maar je zult zien dat het snel een fijne routine wordt. Zie de verzorging van je haar als een heerlijk me-time moment met geweldig resultaat. En remember: curls just want to have fun! 

 

Doe de Andrélon haarquiz

Ontdek in 1 minuten hoe jij je haar het best kunt verzorgen en stylen

Start de quiz