Dear me - Shanice van de Sanden

 

Ze begint pas op twaalfjarige leeftijd met voetballen bij VVIJ in IJsselstein. ‘Het krantenmeisje’ gaat weg, wordt landskampioen, wint de beker en keert dertien jaar later als Europees kampioen terug. Tijdens de huldiging in Utrecht, haar stad. Het succesverhaal van Shanice van de Sanden is uniek, maar dat past misschien wel bij haar.

In een brief aan zichzelf blikt de international terug op haar carrière en de momenten die zo belangrijk zijn geweest op haar weg naar de top.

“Je spijbelt veel, maar diep van binnen weet je dat er meer in je zit... Geloof me, voetbal gaat je hele leven veranderen.”

 

Krantenwijk

Toch is het niet alleen maar lang leve de lol, want naast voetbal zal je ook ontzettend hard moeten werken. Thuis hebben jullie het niet breed, dus iedereen moet zijn steentje bijdragen. Samen met je broer en zusje heb je daarom een krantenwijk. Dagelijks komen jullie bij 3000 huizen langs en heel IJsselstein kent jullie als de krantenmeisjes en de krantenjongen.

Om zes uur ’s ochtends sta je op en bezorg je de ochtendkrant, daarna ga je naar school, trainen en ’s avonds laadt mama de folders in de kofferbak en bezorgen jullie ook die nog bij de mensen thuis. Je zal niet heel vrolijk zijn in die tijd en je geregeld afvragen ‘is dit het nu?’. Nee, je wilt een beter leven voor jezelf. En daar ga je heel hard voor knokken, en voetbal.. voetbal zal je uitweg zijn, Sjaan.

Eenmaal op het veld straal je. Je wordt steeds beter en mag zelfs af en toe met de C1 meedoen. Deze jongens spelen tegen clubs als Sparta, Sjaan! Dankzij die wedstrijden komt er op een gegeven moment iemand kijken. Ze blijkt de bondscoach te zijn van het Nederlands elftal en ziet in jou een megatalent. Kun je het geloven? Vier jaar geleden zat je nog achter je computer te niksen en nu sta je met een been in Oranje! Je sluit aan bij Oranje onder 17 en zal vervolgens al snel meedoen met onder 19.

Terwijl iedere andere zestienjarige zich bezighoudt met school en uitgaan maak jij op 14 december 2008 in Frankrijk je debuut voor het Nederlands elftal. Die mevrouw die toen kwam kijken bij VVIJ, onthoud die naam Sjaan, zij heet Vera Pauw en zij zorgt ervoor dat je vier jaar nadat je bent begonnen met voetballen in Oranje staat. 

FC U

Op de club zijn ze ongelooflijk trots op je, maar zijn ze ook verdrietig om je te laten gaan. Je doet een stap hogerop en gaat spelen voor de trots van de Domstad, FC Utrecht. Omdat je nog piepjong bent loop je de eerste twee maanden stage bij de jongens van sv Saestum. Al snel blijkt er geen houden meer aan en in no time schitter je in de Eredivisie Vrouwen.

Na twee jaar in Utrecht adviseert Vera je om naar een andere club te gaan, ze vindt dat je meer minuten moet maken zodat je je verder kunt ontwikkelen. Alleen, de club die zij op het oog heeft is behoorlijk ver van huis: sc Heerenveen. Er verandert in die periode veel, want je gaat uit huis, ver weg van mama en je broers en zussen.

Je zal je snel aanpassen hoor, want je blijft gewoon dezelfde persoon die je altijd was. Relaxt en open en een voetbalsters met snel veel doelpunten achter haar naam. Want bij Heerenveen speel je bijna alles en word je inderdaad die betere speelster zoals Vera voor ogen had. 

 

De cirkel is rond

Vanaf dat moment gaat het hard. Met Twente word je meerdere keren landskampioen, win je de beker, speel je in de Champions League en geniet je van de sfeer in het team. Toch stel je me ook teleur. Je bent niet altijd even makkelijk en hebt vaak een grote mond, ook tegen Arjan. Het gaat zelfs een keer zo ver dat hij je na een woordenwisseling moet schorsen voor een paar dagen. En terecht, soms moet iemand jou gewoon op je plek zetten!

Gekkenhuis

Na vijf jaar in Enschede maak je in 2016 de overstap naar Liverpool, nog verder weg van je familie. Maar gelukkig ben je niet iemand die snel heimwee heeft en pas je je snel aan. Jammer dat je op dat moment nog geen woord Engels spreekt, maar ach, ook dat leer je vanzelf.

Je leven is inmiddels stabiel. Bij Liverpool maak je veel minuten en in Oranje ben je een vaste waarde. Bereid je maar alvast voor op de gekte die komen gaat…

In 2017 zit je namelijk bij de selectie die het Europees kampioenschap in eigen land gaat spelen. De openingswedstrijd is in jouw stad, in Utrecht. Het stadion is tot de nok toe gevuld en miljoenen mensen kijken mee als jij in eigen huis het enige doelpunt van de wedstrijd binnen kopt. Zelfs de koning en koningin zien je scoren. Jemig, als ik dit zo opschrijf lijkt het soms alsof je in een film speelt. Wat een ongelooflijk gevoel, Sjaan!

Als een dolle ren je naar het vak toe waar je familie zit, deze is voor hen. Voor mama, die ondanks alle tegenslagen sterk bleef. Van wie je hebt geleerd om nooit op te geven. Voor je broers en je zussen die altijd in je zullen geloven en bij wie je altijd jezelf kan zijn. Maar dit doelpunt is ook voor Vera en Arjan, die je structuur geven, je motiveren en dankzij wie je de speelster bent geworden die je nu bent.

Het EK winnen jullie uiteindelijk en je wordt zelfs ook nog geridderd voor je prestaties. Shanice van de Sanden, Ridder in de orde van Oranje Nassau. Haha, zet die maar vast in je MSN-naam!

Beste van Europa

En alsof dat nog niet genoeg is, maak je ook nog eens een transfer naar een absolute topclub: Olympique Lyonnais. De eerste paar dagen bij je nieuwe club ben je super zenuwachtig, want ineens sta je tussen absolute supersterren. Maar Sjaan, dat ben je zelf inmiddels ook!

Eerlijk, het is lastig, want tussen al deze speelsters zal je niet onomstreden zijn. Sterker nog, tijdens belangrijke wedstrijden begin je vaak op de bank. Zo ook tijdens de Champions League-finale tegen VfL Wolfsburg. Je bent helemaal klaar voor de wedstrijd, maar staat er opnieuw naast. Je baalt, want na negentig minuten staat het nog steeds 0-0 en je hebt geen kans gekregen.

Dan scoort Wolfsburg tijdens de verlenging 1-0 en daar is jouw moment. Je trekt je hesje uit, sprint uit de dug-out en staat volledig geconcentreerd bij de middenlijn. Klaar om in te vallen, klaar om te laten zien dat jij móet spelen en belangrijk bent. Je bent onverstoorbaar en hebt maar één doel: die finale winnen.

Dear Me   Desiree van Lunteren

Desiree van lunteren

 

Lees hier mijn brief

JPEG   Dear Me   Danielle van Donk

Danielle van de Donk

Lees hier mijn brief

Anouk Dekker   Team Foto Banner

Anouk Dekker

lees hier mijn brief

Dear Me   Dominique Bloodworth

Dominique Bloodworth

lees hier mijn brief

Dear Me   Lineth Beerensteyn

Lineth Beerensteyn

Lees hier mijn brief

Dear Me   Jackie Groenen

Jackie Groenen

Lees hier mijn brief

JPEG   Dear Me   Sherida Spitse

Sherida Spitse

Lees hier mijn brief

Dear Me   Shanice van de Sanden

Shanice van de Sanden

Lees hier mijn brief