Dear me - Jackie Groenen

 

Het had weinig gescheeld of we hadden Jackie Groenen niet gekend. Na een incident bij Oranje onder 17 bedankt ze namelijk tijdelijk voor haar nationale plichten. Een periode die uiteindelijk vijf jaar duurt. Groenen maakt daarom pas op haar tweeëntwintigste haar debuut in het Nederlands elftal, vlak voor het Europees Kampioenschap in eigen land waar ze vervolgens de sterren van de hemel speelde.

In een brief aan zichzelf blikt de international terug op haar carrière en de momenten die zo belangrijk zijn geweest op haar weg naar de top.

Doodschop

Inmiddels ben je klaar voor de volgende stap en kom je via Wilhelmina Boys bij SV Rood-Wit Veldhoven terecht. Daar speel je op Topklasse-niveau tegen jongens die nog altijd argwanend reageren als ze jou het veld op zien stappen. Maar al snel maak je naam in de regio en weet iedereen wie die kleine dribbelaar is.

Je pingelt wat af en gaat soms net even een stapje te ver. Meer dan eens roept de trainer vanaf de zijlijn dat je moet stoppen omdat je anders een doodschop krijgt. En eerlijk, als ik er nu zo op terugkijk verdien je die misschien ook wel een beetje..

Op je vijftiende zal je voor een belangrijk moment staan en moet je serieus nadenken over wat je wilt. Je kunt tot je negentiende bij de jongens blijven voetballen of de overstap maken naar de Eredivisie Vrouwen. Willem II is vlakbij, maar jij weet al lang wat je wilt. Want aan de grens gloort de magie van de Duitse Bundesliga.

 

“Het duurt vijf jaar voordat je weer opgeroepen wordt voor Oranje, maar de nieuwe bondscoach gelooft in jou en wat ben je trots om in dit team te mogen spelen.”

 

Uit Oranje

Deze stap Jackie, is zo belangrijk voor de fase die hierna aanbreekt. De eerste keer dat je door de KNVB wordt opgeroepen is heel bijzonder. Maar rond je zestiende raak je dat gevoel helemaal kwijt. Je hebt onenigheid met een trainer waardoor je zal besluiten om je nationale verplichtingen even stop te zetten. Dat even zal uiteindelijk vijf jaar worden.

Vijf jaar lang zie je leeftijdsgenoten debuteren in Oranje, kijk je vanaf een afstand naar het EK dat de ploeg af werkt in Zweden en neem je in je hoofd al afstand van het nationale elftal. Misschien is het gewoon niet voor jou, zal je denken.

Totdat de nieuwe bondscoach je oproept en er ineens een uitnodiging op de deurmat valt. Het is dus heus wel iets voor jou Jackie. Op 22 januari 2016 maak je je debuut, maar de vriendschappelijke wedstrijd tegen Denemarken is de start van een ingewikkelde tijd. Die eerste oproep brengt namelijk gemengde gevoelens met zich mee. Je bent nerveus omdat je behalve Lieke Martens eigenlijk niemand kent en omdat je toch een soort voorgeschiedenis hebt bij de KNVB.

In je eerste jaar bij de Leeuwinnen zit je, misschien daarom, veel op de bank. En als er iets is waar jij niet tegen kan, dan is het bank zitten. Daarom is die periode bij Frankfurt zo belangrijk! Je leert er zoveel over jezelf waardoor je steeds beter met zo’n situatie kunt omgaan. Hou vol, werk hard.

 

Dear Me   Desiree van Lunteren

Desiree van lunteren

Lees hier mijn brief

JPEG   Dear Me   Danielle van Donk

Danielle van de Donk

Lees hier mijn brief

Anouk Dekker   Team Foto Banner

Anouk Dekker

lees hier mijn brief

Dear Me   Dominique Bloodworth

Dominique Bloodworth

lees hier mijn brief

Dear Me   Lineth Beerensteyn

Lineth Beerensteyn

Lees hier mijn brief

Dear Me   Shanice van de Sanden

Shanice van de Sanden

Lees hier mijn brief

JPEG   Dear Me   Sherida Spitse

Sherida Spitse

Lees hier mijn brief

Dear Me   Jackie Groenen

Jackie Groenen

Lees hier mijn brief