De kans is groot dat je er wel eens mee te maken hebt: een jeukende hoofdhuid. Uit ons onderzoek blijkt dat maar liefst 71% van de vrouwen in Nederland hier wel eens last van heeft! Waardoor ontstaat een jeukende hoofdhuid en belangrijker; wat kan je er tegen doen?

Oorzaken droge hoofdhuid

Wanneer je een gezonde hoofdhuid hebt, vernieuwen de cellen in je huid zich ongeveer elke 28 dagen, net als bij de rest van je huid. Bij een geïrriteerde hoofdhuid is je huid overactief en vernieuwt het zich veel sneller. Hierdoor krijg je een gevoelige, droge en jeukende hoofdhuid. De irritatie ontstaat door de aanwezigheid van gist op je hoofdhuid. Hierdoor wordt het proces van celvernieuwing verstoort en krijg je last van schilfertjes en soms ook roos.

Wat te doen tegen een geïrriteerde hoofdhuid?

Een geïrriteerde hoofdhuid kan tot rust komen door het extra goed te verzorgen. Gebruik bijvoorbeeld een milde shampoo, zoals die uit onze Haar & Hoofdhuid lijn. Deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor de verzorging van je hoofdhuid en zorgen er ook voor dat je haar sterk en glanzend wordt. Voor meer informatie klik je op de producten onderaan deze blog.

Naast het gebruik van een speciale shampoo en conditioner zijn er nog meer handige tips om een jeukende hoofdhuid te verzorgen. Neem bijvoorbeeld dagelijks even de tijd om je hoofd te masseren. Hierdoor verbeter je de bloedsomloop van de haarzakjes en de hoofdhuid. Verwen je lokken ook regelmatig met een maskertje. Houdt tot slot je borstels goed schoon en geef bacteriën geen kans om je hoofdhuid te irriteren. Zo verklein je de kans op een jeukende hoofdhuid.

Voorkomen is beter dan genezen

Een geïrriteerde hoofdhuid is te genezen met een goede verzorging, maar het is natuurlijk veel fijner als je er helemaal geen last van hebt! Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een jeukende hoofdhuid te voorkomen en je hoofdhuid zo gezond mogelijk te houden.

  • Douche niet te heet. Was je haar met lauw tot warm water om irritatie te voorkomen.
  • Pas op met je stijltang en föhn. Ook de hitte van je stylingtools kan irritatie veroorzaken. Probeer tijdens het föhnen je hoofdhuid te vermijden en droog enkel en alleen je lokken.
  • Borstel je huid niet kapot. Wees voorzichtig tijdens het borstelen, en borstel niet te veel want zo krijg je sneller last van een geïrriteerde hoofdhuid. Gebruik bij voorkeur een borstel gemaakt van natuurlijk producten, zoals varkenshaar.
  • Vermijd het gebruik van stylingproducten op de hoofdhuid. Gebruik je stylingproducten die gemaakt zijn voor je lokken en niet voor je hoofdhuid zelf, zorg er dan voor dat je ze echt in het haar zelf kneedt.

Hou je deze tips steeds in acht, dan loop je veel minder kans op een jeukende hoofdhuid.

Doe de Andrélon haarquiz

Ontdek in 3 minuten hoe jij je haar het best kunt verzorgen en stylen

Start de quiz