haarborstel schoonmaken

Een haarborstel gebruik je iedere dag. Het is dus logisch dat ze op een gegeven moment niet zo fris meer zijn. Maar hoe moet je zo’n haarborstel schoonmaken? Lees verder voor een aantal handig tips.

Stof, haren en stylingproducten

Omdat je je haarborstel zo vaak gebruikt, wordt het een verzamelplek van allerlei viezigheid. Denk bijvoorbeeld aan de losse haren die je met de borstel uit je haar haalt. Maar een borstel vangt ook veel stof en er blijven restjes van stylingproducten in zitten. Daarom is het goed om je haarborstel eens in de zoveel tijd grondig schoon te maken.

Elke dag een beetje

Het vervelendste bij het schoonmaken van een haarborstel is het verwijderen van de losse haren. Deze gaan op een gegeven moment heel strak om de pinnetjes van je borstel zitten, waardoor het lastig is om ze weer los te krijgen. Maak er daarom een gewoonte van om iedere keer als je klaar bent met het borstelen van je haar even de losse haren uit de borstel te halen en ze weg te gooien. Dat scheelt later een heleboel werk!

Aan het werk

Om je borstel in optimale conditie te houden is het verstandig om eens in de paar weken je borstel een flinke schoonmaakbeurt te geven. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig: een dun voorwerp zoals een potlood of een schuifspeldje, een schaar, een sopje met soda en/of ammoniak, een tandenborstel en een handdoek.

Als je elke dag je borstel leeg hebt gemaakt, zal je zien dat het niet meer zoveel werk is om het vuil dat in je borstel is achtergebleven te verwijderen. Omdat het vuil waarschijnlijk onder in de borstel zit is dit met je vingers lastig te bereiken. Maar geen nood! Pak een dun voorwerp, zoals een potlood of een schuifspeldje, en haal hiermee het vuil naar boven. Je zal zien dat dit erg gemakkelijk gaat. Mocht het lastig zijn om het vuil helemaal van je borstel af te schuiven, dan kan je het vuil doorknippen met een schaar.

Wanneer je het zichtbare vuil verwijderd hebt, ben je natuurlijk nog niet klaar. Bacteriën zijn natuurlijk niet zichtbaar met het blote oog. Eindig daarom de schoonmaakbeurt van je borstel met een sopje. Laat een wasbak of een emmer vol lopen met warm water en doe er soda en/of ammoniak in. Laat je borstel hier een paar uur in weken. Schrob daarna het laatste vuil weg met een oude tandenborstel en klaar is kees. Laat de borstel drogen op een handdoek en hij is weer zo goed als nieuw.

Wat zijn jouw tips om je haarborstel schoon te maken?

Tags:

30 reacties op Hoe moet je een haarborstel schoonmaken?

25 juni 2014 - 16:06

Robin

Hallo andrelon

Ik denk ook dat de meeste mensen denken van jo het is niet duur en het kan er makelijk uit de borstel en de kam ik zelf heb daar niet nooit echt over na gedacht om dat heel vaak de doen ik let er zelf ook niet op het klopt inderdaad wat je zegt dat het meestal wel moelijk is om je harren er uit de krijgen moet je dat eigenlijk elke dag doen waneer je borstel of kam gebruikt ? Goeje leuke tip daarvoor bedankt ga er aan denken om het de doen thanks
Groetjes robin van veldhuizen

Beantwoorden

26 juni 2014 - 10:06

Andrélon

Hoi Robin,
Het klopt inderdaad wat je zegt. Wanneer je elke dag even de haren uit je kam of borstel haalt, dan maak je hem daarna een stuk makkelijker schoon 🙂
Groetjes, Andrélon

25 juni 2014 - 21:06

denise

Ik zie heel vaak dat meiden hun haarborstel vol haren hebben. Dat vind ik zo vies! Ik maak mijn borstel altijd schoon, maar volgens mij zijn er weinig mensen die dat doen….

Beantwoorden

25 juni 2014 - 22:06

Margriet

Ik zelf pulk altijd met een pincet tussen de pinnen. Is even een klusje maar is ook wel lekker ontspannend.

Beantwoorden

26 juni 2014 - 10:06

Andrélon

Dankjewel voor de handige tip, Margriet!
Groetjes, Andrélon

29 mei 2017 - 19:05

margriet

hè, ik heet ook margriet

25 juni 2014 - 22:06

cheryl

handige tips..
indd zelf kijk ik er amper naar 1x in de week haal ik de haren eruit maar maak hem nooit grondig schoon 1x in het half jaar koop ik gewoon een nieuwe…

Beantwoorden

26 juni 2014 - 22:06

Katja

Ik haal de losse haren iedere keer meteen uit de borstel. En eigenlijk 1 keer per week gaat de borstel mee in de douche, sop ik ‘m in met shampoo en leg ik de borstel in de bak van de douche en wordt zo tijdens het douchen mee schoon gespoeld.

Beantwoorden

26 juni 2014 - 23:06

kim

Ik neem af en toe mijn borstel mee onder de douche. Gewoon schrobben met shampoo en hij is weer mooi schoon. (Wel eerst even de losse haren er uit halen)

Beantwoorden

27 juni 2014 - 21:06

Ellen Bon

Ik heb een Mason Pearson borstel van ruim 100 euro. Daar zit een speciaal schoonmaak borsteltje bij. Af en toe maak ik de borstel schoon in een sopje van shampoo.

Beantwoorden

28 juni 2014 - 13:06

karina

Even de haren eruit en mee in de vaatwasser

Beantwoorden

28 juni 2014 - 16:06

Yilva

Na het schoonmaken even een paar parfumspraytjes over je borstel heen. Gaan zowel je borstel als je haar lekker van ruiken en je doodt met de alchohol in de parfum de laatste bacterien.

Beantwoorden

09 juli 2014 - 09:07

Co

Ik vind die roze borstels zo leuk! Kunnen jullie die niet gaan verkopen??

Beantwoorden

10 juli 2014 - 10:07

Andrélon

Helaas niet, Co! Maar wie weet vind je zulke borstels wel bij de drogist bij jou in de buurt.
Groetjes,
Andrélon

05 augustus 2018 - 14:08

Petrnella

Ik heb een Zenner

borstel goed schoon te maken te koop bij Kruitvat

18 juli 2014 - 22:07

Noëlle

in mijn borstel blijft altijd water zitten wat kan ik hier aan doen?

Beantwoorden

22 juli 2014 - 09:07

Andrélon

Hoi Noëlle,

Je kan de borstel even buiten leggen in de zon of op een handdoek laten drogen 🙂

Groetjes, Andrélon

25 juli 2014 - 22:07

Siny.

Ik doe er flink een kam doorheen en dan in een soda badje

Beantwoorden

27 juli 2014 - 13:07

WilmaD

ik haal iedere dag de haren eruit en na een week grondiger schoonmaken en wassen met shampoo

Beantwoorden

07 augustus 2014 - 20:08

Mandy

De borstels komen van de Primark !

Beantwoorden

04 september 2014 - 00:09

bambi

Hoi Andrélon,

Ik heb een ronde föhnborstel met zwijnhaar. Hij word snel vies omdat ik op iedere geföhnde haarlok meteen haarspray spuit (anders zakt alles na twee minuten weer uit). Mag ik voor die borstel gewoon shampoo (zonder siliconen natuurlijk) gebruiken of beschadig ik dan het zwijnhaar? En hoe zit dat met het schoonmaken van houten rondborstels? Mogen die nat worden en met shampoo gewassen worden?

Beantwoorden

12 september 2014 - 10:09

Andrélon

Hoi Bambi,

Je kunt de borstel schoonmaken met lauw water en zeep. Gebruik vooral geen chemicaliën om deze borstel schoon te maken daar kunnen ze namelijk niet tegen 🙂

Groetjes,
Andrélon

14 juli 2016 - 17:07

silvia

Ja ik zou net als andrelon zelf zegt geen chemische troep gebruiken. Gewoon de simpelste en mildste wat je in huis hebt. Je kunt bv babyshampop gebruiken, dat doe ik ook altijd.
groetjes
silvia

09 januari 2015 - 09:01

Nonnie

Ik heb een borstel met gedeelte haar maakt hen dan uit als je het nat maakt?

Beantwoorden

16 januari 2015 - 11:01

Andrélon

Hoi Nonnie! Bedankt voor je vraag. Borstels met natuurlijke haren kun je beter niet nat maken als je deze wilt schoonmaken.

21 januari 2015 - 19:01

Maaike

Ik heb een Tangle Teezer Compact.
Om de week maak ik deze schoon in de douche, met shampoo.
En natuurlijk elke dag haal ik mijn haren eruit.
Alleen in de Tangle Teezer Compact, zit in het midden een gat, waar natuurlijk de beschermer in gaat.
Maar tijdens het schoonmaken komt er water in de Tangle Teezer Compact. Meestal komt dit er wel uit, als ik hem met het gat naar beneden laat liggen.
Alleen vroeg ik me af, of jullie een handigere tip weten om dit te vermijden en of het water wat in de Tangle Teezer Compact droogt, schimmel kan veroorzaken in de Tangle Teezer Compact?
Ik hoor het graag!

Beantwoorden

23 januari 2015 - 09:01

Andrélon

Bedankt voor je vraag, Maaike! Je kunt je borstel het beste goed laten drogen na het schoonmaken, bijvoorbeeld op een handdoek. Groetjes, Andrélon.

16 februari 2015 - 23:02

Zina

Ik heb een tangle teezer maar beschadigt. De tandenborstel de borstel zelf niet want ik heb gezien bij andere dat de haren die pinnetjes hele maal scheef en een soort van gekreukeld maar hoe kan je voorkomen dat je haar borstel beschadigt

Beantwoorden

28 april 2015 - 16:04

daphne

Ik heb een borstel van echt haar maar nu hij 1x nat is geworden stinkt hij vreselijk ook heb ik er al parfum over heen gedaan.. heeft iemand tips?! Het is een super fijne borstel dus wil ik graag de stank eruit help alsjebliefdd

Beantwoorden

28 april 2015 - 16:04

daphne

Ik heb een borstel van echt haar maar nu hij 1x nat is geworden stinkt hij vreselijk ook heb ik er al parfum over heen gedaan.. heeft iemand tips?! Het is een super fijne borstel dus wil ik graag de stank eruit help alsjebliefdd

Beantwoorden

Laat zelf een reactie achter